świeże soki

Dlaczego warto pić świeże, ręcznie robione soki?

Opublikowano: 17 maja 2020

Zdrowe odżywianie to ostatnio motto coraz większej części społeczeństwa. Staje się wręcz sposobem na życie, a świadomość konsumencka jest z roku na rok większa. Na rynku pojawiają się urządzenia ułatwiające prowadzenie zdrowego trybu życia, a konsumenci coraz chętniej je wybierają.

Dużą popularnością cieszą się świeżo wyciskane soki owocowe lub warzywne, które mają bardzo pozytywny wpływ na utrzymanie witalności, dostarczając wielu mikroskładników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Niestety na półkach sklepowych brakuje soków, które byłyby nieprzetworzone, producenci poddają wyroby pasteryzacji, aby dłużej zachowały świeżość – podczas tego procesu soki tracą większość składników odżywczych. Rozwiązaniem jest wyciskanie soków samodzielnie, jednak może to zajmować dużo czasu, zwłaszcza jeśli chcemy to zrobić własnoręcznie. Z pomocą przychodzą automatyczne wolnoobrotowe wyciskarki do warzyw i owoców, dostępne w większości sklepów z AGD. Producenci korzystają z nowoczesnych technologii, które pozwalają na szybkie i sprawne wyciśnięcie soków, bez pozbawiania ich witamin i cennych minerałów. 

Własnoręczne wyciskanie soków niesie za sobą wiele korzyści dla naszego zdrowia. Przemawiają za tym następujące fakty:

  • Pijąc świeżo wyciśnięte soki, dostarczamy zawarte w nich mikroskładniki w ciągu ok. 15 minut, jedząc surowe warzywa/owoce organizm poświęca o wiele więcej czasu na trawienie i dostarczenie ich do krwiobiegu.
  • Litr soku powstaje z ok. 1,5 kg surowca, w związku z czym zdecydowanie łatwiej jest je wypić niż zjeść, sok jest bardziej skondensowany.
  • Dowolność mieszania składników w wyciskarce to argument, który może przemawiać do rodziców, których dzieci niechętnie jedzą bogate w witaminy warzywa – wystarczy dodać kawałek buraka czy zielonej pietruszki bogatych w żelazo i witaminę C i wycisnąć razem ze słodkimi owocami – nie będą wyczuwalne i nawet osoby nieprzepadające za smakiem tych warzyw chętnie go wypiją.
  • Ręcznie robione soki, w przypadku wielu grup owoców/warzyw, mają działanie alkalizujące organizm – pomagają przywrócić prawidłowe pH. Dotyczy to szczególnie soków zawierających kwas jabłkowy i cytrynowy (cytryny, ananasy, pomidory, jabłka, śliwki). Inne z kolei po prostu organizmu nie zakwaszają (to grupy z kwasem winowym i szczawiowym: winogrona, truskawki, rabarbar, szpinak, szczaw). Opublikowano wiele prac naukowych poświęconych diecie zakwaszającej w kontekście ryzyka rozwoju chorób cywilizacyjnych. Wskazują one po pierwsze, że dieta zachodnia, obfitująca w produkty wysoko przetworzone, w tym żywność typu fast food oraz napoje typu cola, a zarazem uboga w warzywa i owoce, powoduje wysokie obciążenie kwasem nerek (tzw. wskaźnik PRAL). Po drugie – taka dieta może się wiązać z większym ryzykiem zachorowania na przewlekłą niewydolność nerek, może nasilać ryzyko rozwoju kamieni nerkowych, zwiększać częstość występowania nadciśnienia tętniczego czy cukrzycy typu 2.
  • Picie surowych soków wspomaga proces trawienia, dzięki sporej ilości błonnika zawartego w owocach i warzywach (wyciskanie w wyciskarkach wolnoobrotowych pozwala na zachowanie tego cennego składnika – soki przetworzone zawierają go zdecydowanie mniej).
  • Mikroelementy zawarte w owocach i warzywach wspierają nasz układ immunologiczny – poprawiają odporność, soki z zawartością kiełków i młodych traw są prawdziwą bombą odżywczą, która w wielu przypadkach jest lepszą alternatywą niż dostępne w aptekach suplementy.
  • Dostarczanie wystarczającej ilości enzymów i witamin pomaga w walce z nadwagą – niedobór niektórych składników powoduje wzrost apetytu na niezdrowe, przepełnione cukrem przekąski.

Udostępnij ten post:



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *