Naukowcy zauważyli, że naturalny spadek funkcji płuc na przestrzeni 10 lat był wolniejszy zarówno u niepalących, jak i u eks-palaczy, których dieta obfitowała w pomidory i owoce, a zwłaszcza jabłka. Jakieś składniki tych pokarmów pomagają naprawić płuca.
Naukowcy stwierdzili, że dorośli, którzy średnio zjadali więcej niż 2 pomidory lub więcej niż 3 porcje świeżych owoców dziennie, wykazywali wolniejszy spadek funkcji płuc niż osoby, które spożywały mniej niż 1 pomidora lub mniej niż 1 porcję owoców dziennie. Ochronny efekt występował tylko przy świeżych owocach i warzywach.
Autorzy publikacji z European Respiratory Journal podkreślają, że wolniejszy spadek funkcji płuc występował u wszystkich dorosłych z najwyższym spożyciem pomidorów – informuje serwis kopalniawiedzy.pl.
Podczas analiz brano poprawkę na różne czynniki, w tym na wiek, wzrost, płeć, wskaźnik masy ciała, status socjoekonomiczny, aktywność fizyczną oraz liczbę przyjmowanych kalorii.
Spadek funkcji płuc zaczyna się ok. 30 r.ż. Jego prędkość zależy m.in. od ogólnego stanu zdrowia. Regularne zjadanie większych ilości owoców pozwala spowolnić ten proces, a nawet pomaga w naprawie uszkodzeń związanych z paleniem.
Więcej: eurekalert.org/kopalniawiedzy.pl
Dodaj komentarz