Łosoś to jedna z częściej pojawiających się na stołach ryb. Nie ma się co temu dziwić, przecież jest niezwykle smaczny! Jednak, aby za smakiem szła również jakość i bogactwo wartości odżywczych, już na etapie podejmowania decyzji zakupowej musisz zwrócić uwagę na kilka rzeczy. Z naszego artykułu dowiesz się, na co dokładnie należy zwrócić uwagę kupując łososia!
Nie ma co ukrywać – świeżość mięsa to podstawa. Świeżość łososia wpływa zarówno na smak potrawy, jak i bezpieczeństwo i zdrowie spożywającej ją osób. Jak wybrać możliwie najświeższą rybę? Wyzwanie stanowi kupowanie świeżego mięsa na kilogramy. Aby wybrać idealną rybę, zwróć uwagę zarówno na jej wygląd, jak i na zapach. Mięso powinno być elastyczne i mieć ładny kolor, zaś zapach nie powinien być drażniący i nieprzyjemny. W przypadku ryb pakowanych w plastikowe paczki, często wystarczy zaś zerknąć na datę przydatności do spożycia.
Informacja o tym, skąd pochodzi łosoś danego producenta, jest niezwykle istotna. Dlaczego? Otóż to, w jakich warunkach żyła ryba ma niebagatelny wpływ na ewentualne zanieczyszczenie mięsa oraz jego wartość odżywczą. Przed zakupem sprawdź więc, czy kupujesz mięso z ryby dziko żyjącej, czy może pochodzącej z hodowli. Co ciekawe, wybór ryby z certyfikowanej hodowli – m.in. takiej jak MOWI łosoś – niemal zawsze będzie najlepszym wyborem. Masz bowiem pewność, że ryba była karmiona najwyższej jakości paszą i hodowana z zachowaniem wysokich standardów etycznych. Ciekawostka: na opakowaniach łososia MOWI umieszczany jest kod QR, który pozwala na poznanie historii ryby, którą planujesz kupić!
Kwestie etyczne mają dla wielu osób niebagatelne znaczenie. Niestety, w przypadku niektórych populacji łososia występuje zagrożenie wyginięciem. W związku z tym, warto decydować się na zakup produktu opatrzonego odpowiednim certyfikatem. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że Twoja decyzja zakupowa nie przyczynia się do degradacji środowiska naturalnego.
Dodaj komentarz