Analiza zachowań niemal 600 tys. osób z 19 krajów wykazała, że spożywanie ponad 100 gramów czystego alkoholu tygodniowo zwiększa ryzyko przedwczesnej śmierci. To odpowiednik około 2,5 litra piwa lub 0,9 litra wina.
Analizą objęto osoby, u których nie występowały wcześniej choroby układu krążenia. Badania wykazały, że alkohol wiąże się ze zwiększonym ryzykiem zgonu z jakiejkolwiek przyczyny.
Naukowcy donoszą że np. 40-latkowie, którzy regularnie każdego tygodnia spożywają 200-350 gramów alkoholu (5-9 litrów piwa), żyją od jednego roku do dwóch lat krócej niż ich rówieśnicy, którzy alkoholu nie piją. Picie takich ilości alkoholu powiązano z wyższym ryzykiem udaru i zawału serca.
Jak zauważa serwis newscientist.com, wnioski z badań potwierdzają sens ostatnio obniżonych wytycznych w Wielkiej Brytanii, które zalecają, aby zarówno mężczyźni, jak i kobiety nie pili więcej niż 112 gramów czystego alkoholu w ciągu tygodnia. Odpowiada to około sześciu kuflom 4-proc. piwa lub sześciu 175 ml kieliszkom wina o mocy 13 proc.
Więcej: www.newscientist.com
Dodaj komentarz