Badania hiszpańskich naukowców wskazują, że orzechy włoskie, laskowe i migdały mogą zwiększyć liczbę i poprawić kondycję plemników. Prawdopodobnie zawarte w orzechach składniki chronią niesione przez plemniki DNA.
Hiszpańscy naukowcy z Universitat Rovira i Virgili w Tarragonie przeprowadzili trwające 14 tygodni badanie, w którym część z blisko 120 zdrowych mężczyzn w wieku od 18 do 35 lat żywiło się według typowej tzw. zachodniej diety, a część uzupełniła ją 60 g migdałów, orzechów laskowych i włoskich.
Po zakończeniu eksperymentu okazało się, że nasienie mężczyzn z obu grup znacznie się różni. Orzechy spowodowały 16 proc. wzrost liczby plemników, 4 proc. poprawę ich żywotności, 6 proc. wzrost ruchliwości i 1 proc. poprawę morfologii. Wszystkie te parametry mają znaczenie dla płodności mężczyzny.
U podłoża zaobserwowanych różnic może leżeć jedno zjawisko. Otóż plemniki pobrane od mężczyzn jedzących orzechy miały niższy poziom fragmentacji DNA. Tymczasem wysoki poziom fragmentacji stanowi ważny czynnik pogarszający płodność.
Wyniki doskonale współgrają z rezultatami badań, według których jakość spermy poprawiają takie składniki diety jak kwasy omega-3, przeciwutleniacze (np. witaminy C i E, selen, cynk) czy kwas foliowy. Orzechy zawierają te wszystkie substancje.
Badacze zwracają jednak uwagę, że projekt objął młodych i zdrowych mężczyzn, więc jego wyników – póki co – nie można bezpośrednio odnieść do całej populacji.
Źródło: www.zdrowie.pap.pl
Dodaj komentarz