Irańscy naukowcy nie mają dobrych wieści dla miłośników picia gorącej herbaty i kawy. Po 10-letniej obserwacji ponad 50 tys. osób w wieku od 40 do 75 lat wywnioskowali, że gorąca herbata i kawa mogą być bezpośrednią przyczyną raka przełyku.
Wyniki badań opublikowano na łamach pisma „International Journal of Cancer”. Prowadzono je w ramach irańskiego badania populacyjnego Golestan Cohort Study, mierząc temperaturę pitych płynów i inne zwyczaje związane z przyjmowaniem napojów. W czasie badania wśród obserwowanych osób wystąpiło 317 przypadków raka przełyku.
W porównaniu do osób wypijających mniej niż 700 ml napoju dziennie o temperaturze poniżej 60 st. C, zagrożenie ryzykiem raka przełyku uczestników pijących 700 ml lub więcej herbaty o temperaturze 60 st. lub wyższej było aż o 90 proc. wyższe.
W badań wynika, że bezpieczna temperatura kawy lub herbaty wynosi poniżej 60 st. – czytamy w serwisie eurekalert.org. Jak podkreśla główny autor badania, dr Farhad Islami, po zaparzeniu kawy bądź herbaty najlepiej poczekać, aż nieco ostygną.
Więcej: www.eurekalert.org
Dodaj komentarz