Badania wskazują, że aż 44 proc. kolarzy i biegaczy w średnim wieku i starszych ma blaszki miażdżycowe. Niskotłuszczowa dieta roślinna okazała się najskuteczniejszym czynnikiem prowadzącym do ich zmniejszenia. Wedłu naukowców dieta wegańska sprzyja też lepszym wynikom w sporcie oraz szybszej regeneracji.
wynika z raportu publikuje pismo “Nutrients”. Czytamy w nim, że dieta bezmięsna pomaga kontrolować także inne czynniki ryzyka miażdżycy, m.in. cukrzycę i nadciśnienie.
Dieta roślinna często zawiera dużo węglowodanów, które są pierwszym źródłem energii podczas ćwiczeń aerobowych. Badania przeprowadzone wśród triatlonistów w 2016 r. wykazały, że jedynie jedna trzecia z nich spożywała poziom węglowodanów rekomendowany dla osób trenujących od 1 do 3 godzin dziennie – pisze serwis sadyogrody.pl, powołując się na PAP.
Jak twierdzą autorzy raportu, urozmaicona dieta bogata w warzywa, owoce i ziarna, wraz z suplementacją witaminy B12, dostarcza wszystkich niezbędnych w sportach wytrzymałościowych składników odżywczych, w tym białko, wapń i żelazo.
Więcej: www.sadyogrody.pl
Dodaj komentarz