Raz na czczo, a potem godzinę po zjedzeniu każdego większego posiłku – co najmniej trzy razy dziennie nakłuwasz koniuszek palca, mierząc poziom glukozy we krwi. Regularnie dostarczasz sobie węglowodanów, białek, tłuszczów. A czy dieta dla cukrzyka może zawierać alkohol?
Jest to cukier prosty, występujący naturalnie w miodzie i w owocach. Twój organizm potrzebuje glukozy co najmniej do utrzymania prawidłowej temperatury ciała. W zdrowym organizmie poziom cukru we krwi wynosi – 60-99 mg/dl. Nadmiar glukozy sprawia, że chce Ci się pić, a nawet chorujesz na (uszkadzającą organy wewnętrzne) hiperglikemię. Jego niedobór, a więc stężenie poniżej 70 mh/d uzyskane w badaniu laboratoryjnym, skutkuje hipoglikemią, mogącą prowadzić nawet do śpiączki.
Co powinien jeść cukrzyk? Dietetyk kliniczny Michał Wrzosek odpowiada na swoim blogu, że dieta dla diabetyka „powinna opierać się na ogólnie pojętych zdrowych nawykach żywieniowych, gdzie istotne jest regularne spożywanie posiłków oraz ich zbilansowanie pod kątem zawartości białka, węglowodanów oraz tłuszczów”.
Dietetyk zauważa też, że dieta dla chorych na cukrzycę powinna składać się z niewielkich, ale częstych posiłków. Warto rozłożyć je w odstępach czasowych dwu- lub trzygodzinnych. Dużą rolę odgrywa też wybór posiłków o możliwie niskim indeksie glikemicznym.
Taki model odżywiania pozwala utrzymać stężenie glukozy na mniej więcej stałym poziomie, co dla diabetyka jest niezwykle istotne. W przypadku osób z podwyższoną masą ciała bardzo dobrym rozwiązaniem jest jej redukcja, co w pierwszej kolejności przyczyni się do poprawy glikemii, a w dalszej perspektywie, przy łagodnym stanie cukrzycowym, może wręcz pomóc wyjść z choroby.
Polskie Towarzystwo Diabetologiczne twierdzi, że cukrzycy powinni ograniczyć picie alkoholu i zaleca bezpieczną dzienną dawkę 20 gramów alkoholu dla kobiet i 30 gramów dla mężczyzn. Naukowcy są też zdania, że osoby chore na cukrzycę powinny mieć świadomość zagrożenia, jakie niosą ze sobą napoje wyskokowe. Jeśli jesteś diabetykiem, dowiedz się jak najwięcej o wpływie alkoholu na cukrzycę.
Alkohol zagraża Twojemu zdrowiu, ponieważ (w zależności od rodzaju), podwyższa lub obniża (i to bardzo gwałtownie!) stężenie glukozy we krwi – dlatego kontroluj sytuację. Jeśli na przykład wypijesz kieliszek nalewki, to dokładnie sprawdź w tabelach kalorycznych ilość węglowodanów, a następnie podaj odpowiednią dawkę insuliny. Zrezygnuj z alkoholu, jeśli oprócz cukrzycy chorujesz na nerki lub trzustkę.
Hipoglikemia często pojawia się dopiero na drugi dzień po wypiciu, gdyż alkohol hamuje wyzwalanie glukozy z wątroby, metabolizującej w tym czasie alkohol. Dlatego zbadaj glikemię przed pójściem spać oraz na drugi dzień. Z powodu zablokowania wydzielania glukagonu (bo wątroba jest zajęta) może w nocy dojść do niedocukrzenia oraz do utraty przytomności. Dlatego w celu zabezpieczenia przed niedocukrzeniem zmniejsz wieczorem dawkę podstawowej insuliny albo zjedz kanapkę.
Jeśli chcesz wypić trochę wina, skonsultuj się w tej sprawie z lekarzem, zbadaj się glukometrem. Dieta dla cukrzyka wymaga też wcześniejszego zaplanowania ilości i rodzaju posiłków spożywanych w czasie konsumpcji alkoholu. Zjedz coś przed wypiciem i w trakcie, najlepiej tłusty ser, orzeszki, grzanki – tłuszcz spowolni wchłanianie węglowodanów, a węglowodany powstrzymają hipoglikemię. Więcej informacji na temat diety dla cukrzyka znajdziesz na blogu Michała Wrzoska – https://michalwrzosek.pl/dietetyka-kliniczna/dieta-w-cukrzycy/.
Dodaj komentarz