Kuchenna gąbka to świetna pożywka dla różnego typu bakterii; jest ich w niej tyle, co w ludzkim stolcu – alarmuje niemiecki specjalista na łamach „Scientific Reports”. Ale nie tylko gąbki są na cenzurowanym. Na powierzchni zwykłej deski do krojenia może gnieździć się 50 razy więcej bakterii niż na desce klozetowej…
Dr Markus Egert z Uniwersytetu Furtwangen w Schwarzwaldzie w Niemczech przebadał wraz ze swym zespołem, co zawiera gąbka używana w kuchni od kilku dni. Wyliczono, że w jednej kuchennej gąbce mogą być aż 362 odmiany bakterii, i to w dużym zagęszczeniu: w 16 cm sześciennych doliczono się aż 82 bilionów (!!!) bakterii.
Dr Egert twierdzi, że w kuchennej gąbce jest tyle samo bakterii, co w ludzkim stolcu.
Gąbka jest znakomitym siedliskiem dla bakterii, ponieważ jest wilgotna, ciepła i jest w niej wiele substancji, którymi żywią się mikroby. Przenikają do niej bakterie znajdujące się w żywności, na powierzchni mebli kuchennych oraz z naszej skóry – pisze PAP Nauka w Polsce.
Dr Egert twierdzi, że jedyne, co można zrobić z kuchenną gąbką, to wyrzucić ją po kilku dniach używania, najpóźniej raz w tygodniu, a te używane codziennie dezynfekować
Koniecznośc wyrzucenia gąbki sygnalizuje m.in. brzydki zapach. Przykra woń świadczy bowiem o obecności bakterii (m.in. E. coli), ale również pleśni i grzybów. Aby nie dopuścić do nadmiernego namnażanie się mikrobów, wirusolodzy zalecają, by wymieniać gąbki raz w tygodniu, codziennie zaś dezynfekować. Nalepiej poprzez moczeniejej we wrzątku z octem lub cytryną – do wystygnięcia wody. Ponadto po każdym użyciu gąbkę trzeba wypłukać i wycisnąć nadmiar wody.
A co z innymi kuchennymi akcesoriami? Eksperci szacują, że na powierzchni zwykłej deski do krojenia może gnieździć się 50 razy więcej bakterii niż na desce klozetowej! Jak widać, nie bez powodu kuchnia uważana jest za najbrudniejsze miejsce w naszych domach.
Ściereczki i ręczniki kuchenne to, podobnie jak gąbki, rekordziści pod względem liczby bytujących na nich mikroorganizmów. Szacuje się, że na 2,5 cm kwadratowego ściereczki żyje aż milion bakterii. Wilgoć, resztki pożywienia, temperatura – wszystko to gwarantuje im świetne warunki do życia i namnażania.
Aby zminimalizować ryzyko zakażenia, ścierki i ręczniki kuchenne trzeba wymieniać codziennie i prać w temp. min. 60 stopni Celsjusza.
Z kolei jeszcze inne badania wykazały, że na drewnianych łyżkach często bytuje, przeniesiona z surowego mięsa, pałeczka okrężnicy (E. coli), odpowiedzialna m.in. za biegunki, problemy z prostatą czy sepsę.
Smacznego!
Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl/sprawnypo40.pl
Dodaj komentarz