Cukrzyca jest jedną ze współczesnych chorób cywilizacyjnych, które bardzo szybko rozpowszechniają się na całym świecie. To choroba przewlekła i nieuleczalna. Występuje w dwóch formach:
Niewłaściwie leczona cukrzyca jest przyczyną wielu innych chorób, takich jak ślepota, niewydolność nerek, zawały serca, udary mózgu. Może również prowadzić do amputacji kończyn dolnych i wielu innych schorzeń. Choć jest to choroba, z którą można żyć i którą można opanować – pod warunkiem, że przestrzega się kilku zasad.
Organizm daje sygnały, które powinny zaniepokoić każdego cukrzyka. Są to wzmożone pragnienie, senność i zmęczenie, napady głodu, problemy z widzeniem, częste oddawanie moczu, kołatanie serca. Objawy te świadczą o przecukrzeniu, które może prowadzić do zapaści i ataku serca, albo o niedocukrzeniu, mogącego doprowadzić do śpiączki lub utraty przytomności. Dlatego należy przede wszystkim kontrolować poziom cukru za pomocą gleukometru. Pomiary powinny odbywać się przed jedzeniem albo przed podaniem insuliny, a także około dwie godziny po posiłku.
Osoby chore na cukrzycę to często osoby, które mają depresję. Może być ona zarówno przyczyną jak i skutkiem cukrzycy. Chorzy mają wtedy duże problemy ze stosowaniem się do zaleceń lekarza odnośnie diety czy trybu życia, nie są w stanie kontrolować choroby. Ludzie ci często mają niskie poczucie wartości, czują się nieprzystosowani do życia. Odczuwają lęk przed codziennymi wydarzeniami i problemami, które napotykają na drodze. Najczęściej są wiecznie podenerwowani, mają problem ze snem, nie mają poczucia stabilności i kontroli własnego życia.
Każda osoba chora na cukrzycę powinna przestrzegać zaleceń diabetologa odnośnie przyjmowania leków i insuliny. Każdego lekarza, którego się odwiedza, trzeba informować o tym, że jest się cukrzykiem i jakie lekarstwa się zażywa. Ale najważniejsza w walce z cukrzycą jest odpowiednia dieta oraz codzienna dawka ruchu.
Powinno wyrzucić się z diety wszystkie produkty z wysokim indeksem glikemicznym, takie jak białe pieczywo, słodycze, napoje gazowane, miód. Zalecane są nierozgotowane kasze, ryż brązowy, kefiry i jogurty naturalne, orzechy, nasiona i pestki. Istotne jest, aby dokładnie sprawdzać indeks glikemiczny, ponieważ bardzo często pozory mylą. Przykładem takie rzeczy jak arbuz, dynia, rzepa czy płatki owsiane błyskawiczne. Choć są one niskokaloryczne, to mają wysoki indeks glikemiczny i są niewskazane.
Dla cukrzyków polecane są natomiast chude ryby, chude mięso, wędliny drobiowe oraz wołowina. Do tego dużo wody do picia – najlepiej niegazowanej. Posiłki osoby chorej na cukrzycę powinny być częste i regularne.
Kolejnym krokiem w walce z cukrzycą jest aktywność fizyczna. Ruch dobrze wpływa na przyswajanie insuliny przez organizm oraz na ogólny metabolizm, pomaga w stanach depresyjnych i w walce z nadwagą. Jednak uwaga – nie każdy rodzaj ruchu jest wskazany dla cukrzyków, dlatego każda formę aktywności dobrze jest omówić z lekarzem.
Bardzo ważne jest też utrzymanie odpowiedniej higieny. Dotyczy to głównie higieny stóp, które są bardzo narażone na złe działanie cukru we krwi, czyli na pojawienie się tzw. stopy cukrzycowej. Wszystkie zabiegi higieniczne należy wykonywać codziennie – po myciu trzeba starannie osuszać stopy, a zwłaszcza przestrzeń pomiędzy palcami. Paznokcie obcinać prosto, tak aby nie wrastały. Wskazane jest używanie odpowiednich kremów nawilżających z witaminami oraz noszenie bawełnianych skarpetek. Nie powinno się chodzić boso, a obuwie powinno być miękkie i wygodne.
E. TUR
Dodaj komentarz