Każdy z nas zna powiedzenie: jesteś tym, co jesz. Nie jest to modny frazes rzucony ot tak, w świat, ale prawda, która bezpośrednio przekłada się na nasze życie. Produkty spożywcze mają ogromny wpływ zarówno na nasze zdrowie i samopoczucie, jak również na nasz wygląd. Promienna cera, piękne włosy i skóra – to wszystko efekt dobrego, zdrowego odżywiania. Tak samo jak witalność, świetna kondycja, dobra pamięć i koncentracja, sprawnie działający układ odpornościowy. Żywność może być lekarstwem lub jeśli jest niskiej jakości – powodem rozwoju licznych chorób. Nie dziwi więc, że żywność ekologiczna, a więc zdrowa żywność, rośnie w siłę tak samo, jak świadomość konsumentów. Coraz częściej zamiast żywności konwencjonalnej wybieramy produkty ekologiczne, pochodzące z kontrolowanych systemów, które nie dość, że są smaczniejsze, to przede wszystkim są zdrowsze i bogatsze w składniki odżywcze, dzięki którym nasz organizm może pracować na najwyższych obrotach. Dlaczego jeszcze warto wybierać eko żywność? O tym poniżej.
To prawda, że jedzenie ekologiczne jest dziś wyznacznikiem dbałości o siebie, ale „moda” na nie, nie wzięła się znikąd. Chorując na rozmaite dolegliwości, mając alergie i coraz gorsze samopoczucie, zaczęliśmy szukać przyczyny takiego stanu rzeczy. Winna okazała się żywność konwencjonalna, która w wielu przypadkach jest skażona metalami ciężkimi, do tego coraz częściej jest modyfikowana genetycznie, zawiera sztuczne wzmacniacze smaku i aromatu, syntetyczne barwniki oraz konserwanty, co negatywnie odbija się na naszym zdrowiu i samopoczuciu.
Tymczasem rolnictwo ekologiczne odrzuca wszystko, co sztuczne i chemiczne, unika syntetycznych środków ochrony roślin, nie stosuje pestycydów i herbicydów, hormonów i regulatorów wzrostu, które bardzo skutecznie zatruwają nasz organizm. Wszystko odbywa się tu z wykorzystaniem wyłącznie naturalnych substancji oraz biologicznych metod zwalczania szkodników.
Kupując ekologiczne produkty spożywcze, w tym ekologiczne owoce i ekologiczne warzywa możemy mieć pewność, że spożywamy zdrową żywność – pozbawioną zanieczyszczeń chemicznych, a do tego pełnowartościową i nieprzetworzoną. Taka żywność nie tylko nie powoduje alergii, ale również jest szansą na obniżenie ryzyka rozwoju chorób cywilizacyjnych, przedłużenie dobrej kondycji organizmu i opóźnienie procesów starzenia się.
Mięso ekologiczne, w przeciwieństwie do konwencjonalnego, pozyskiwane jest od zwierząt, które były hodowane w godnych i humanitarnych warunkach fitosanitarnych, a więc miały odpowiednio dużo przestrzeni, były karmione ekologiczną paszą bez dodatków syntetycznych lub preparatów modyfikowanych genetycznie, a przede wszystkim nie były faszerowane antybiotykami oraz hormonami wzrostu. Dlatego mięso ekologiczne jest wolne od antybiotyków i innych sztucznych dodatków, które mogłyby kumulować się w naszym organizmie i prowadzić do rozwoju rozmaitych chorób. Warto w tym miejscu dodać, że takie mięso poddawane jest również tradycyjnym metodom przetwórczym. Priorytetem zawsze jest jakość, dzięki czemu mięso ekologiczne odznacza się znakomitym smakiem i wysokimi walorami zdrowotnymi. I tak np. wołowina czy wieprzowina pochodząca z ekologicznej hodowli charakteryzuje się wyższą zawartością kwasów omega-3. Cielęcina zawiera nie tylko więcej kwasów omega-3, ale również więcej witamin.
Rolnictwo ekologiczne zabrania stosowania organizmów genetycznie modyfikowanych, znanych jako GMO. W praktyce oznacza to, że żywność ekologiczna nie jest genetycznie modyfikowana i nie zawiera takich produktów w swoim składzie, co oczywiście bezpośrednio przekłada się na nasze zdrowie. Spożywając produkty GMO jesteśmy w znacznie większym stopniu narażeni na wszelkie choroby układu odpornościowego, nerwowego, oddechowego, a także choroby nowotworowe, miażdżycowe i wiele innych. GMO jest również przyczyną znacznego zaburzenia równowagi psychofizycznej. Stawiając na żywność ekologiczną (bez GMO) nie tylko będziemy zdrowsi, ale także nasze samopoczucie będzie o wiele lepsze.
Ekologiczne produkty spożywcze poddawane są takim procesom, które umożliwiają jak najlepsze zachowanie naturalnej wartości odżywczej i biologicznej zawartej w surowcach. Już kilkanaście lat temu na jednym z uniwersytetów amerykańskich zostały przeprowadzone badania, które jednoznacznie zaprezentowały wyższość ekologicznej żywności nad konwencjonalnymi produktami. Na przykładzie kilku grup produktów spożywczych wykazano, że jedzenie organiczne zawiera przeciętnie 25-30% więcej witaminy C, około 20% więcej żelaza, prawie 30% więcej magnezu i 14% więcej fosforu niż żywność konwencjonalna.
Co ważne, zarówno ekologiczne owoce, jak i ekologiczne warzywa zawierają więcej antyoksydantów, w tym tak ważnego dla naszych komórek resweratrolu, który zapobiega incydentom niedokrwiennym, chroni naczynia krwionośne w mózgu, wpływając na obniżenie ryzyka rozwoju choroby Alzheimera, a także ma pozytywny wpływ na metabolizm lipidów oraz glukozy, co może być pomocne podczas procesu odchudzania.
Również ekologiczne mięso, dzięki temu, że nie zawiera hormonów i antybiotyków, posiada więcej cennych składników odżywczych i charakteryzuje się wysoką zawartością zdrowych kwasów omega-3, które nie tylko pomagają zachować młodość i witalność, ale przede wszystkim pomagają zapobiegać chorobom cywilizacyjnym, w tym chorobom serca.
Internetowy sklep z ekologiczną żywnością to idealne rozwiązanie, jeśli zależy nam na produktach certyfikowanych, naturalnych i zdrowych. Żywność, która dostępna jest w dużych marketach w dziale „eko” nie zawsze jest ekologiczna. Wiele produktów znajduje się tam przez przypadek i wystarczy chwila nieuwagi, żeby zakupić produkt, który miał być eko, a finalnie taki nie jest. Dlaczego warto wybrać sklep internetowy? Chociażby ze względu na niesamowitą wygodę. Odwiedzając taki sklep nikt nas nie będzie poganiał, dzięki czemu cały asortyment możemy przejrzeć na spokojnie i tak długo, jak tego potrzebujemy i chcemy.
Co ważne, wybierając sklep online zakupy możemy robić o każdej porze dnia i nocy! Warto również zauważyć, że niewiele stacjonarnych placówek handlowych może zapewnić tak kompleksową ofertę jak dobrze zaopatrzony internetowy sklep ekologiczny. My polecamy sklep ekologiczny PyszneEko.pl – prawdziwy raj dla osób, które chcą prowadzić ekologiczny styl życia i pragną zdrowo się odżywiać. Dostępna tu żywność ekologiczna to szeroki wachlarz propozycji, które często nie są dostępne w innych sklepach, zaczynając od produktów zbożowych, poprzez rozmaite przetwory i słodkości, na ekologicznych jajach i olejach kończąc. Wszystkie produkty ekologiczne posiadają certyfikat ekologiczny w postaci zielonego Euro Liścia, potwierdzający ich jakość. Świetnym rozwiązaniem wprowadzonym przez sklep z ekologiczną żywnością PyszneEko.pl jest Świeży Ryneczek, gdzie oferowane są świeże warzywa, świeże i zdrowe owoce oraz ekologiczne mięsa i wędliny. Nawet nie musisz wychodzić z domu, żeby kupić zdrową żywność dla siebie i całej rodziny!
A ja Polecam sklepekologiczny.com.pl jest tam fachowa obsługa znająca się na zasadach zdrowego odżywiania. są też niskie ceny i towar zawsze świeży.
Wszystko się zgadza, zdrowa żywność jest “lepsza” niż konwencjonalna pod każdym względem. Co do sklepu ze zdrową żywnością to polecam Eko-sklep w Nowych Babicach. Zarówno stacjonarny jak i on-line.