Pestki dyni, obok pestek słonecznika, to jedne z najpopularniejszych dodatków do sałatek, musli, chleba czy zup. Najczęściej spożywamy je ze względu na ich walory smakowe, dodając do posiłków w formie suszonej lub uprażonej. Jednak mało kto skupia się na ich cudownych właściwościach zdrowotnych, a jeszcze mniej osób wie, że pestki dyni są dostępne również pod postacią oleju i kapsułek.
W pestkach dyni znajdziemy witaminy i minerały niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zaliczamy do nich przede wszystkim witaminy A, B1, B2, B3, B6, B9, C, E i K, a także wapń, żelazo, fosfor, potas, magnez i cynk. W pestkach dyni znajdziemy też zdrowe kwasy jednonienasycone i wielonienasycone, które utrzymują prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. Dzięki zawartości witaminy E i cynku pestki dyni są szczególnie polecane mężczyznom, gdyż poprawiają sprawność seksualną, chronią prostatę i korzystnie wpływają na płodność. Z kolei magnez i potas wzmacniają układ nerwowy, poprawiając nastrój oraz łagodząc stany depresyjne i bóle migrenowe. Pestki dyni stosuje się także w leczeniu chorób pasożytniczych u dzieci i dorosłych.
Pestki dyni w formie suszonej warto stosować jako dodatek do dań, lecz należy uważać na ich ilość, gdyż w 100 g suszonych pestek znajduje się aż 560 kcal i niemal 50 g tłuszczu. Zalecana dzienna dawka do spożycia wynosi 20 g (2 łyżki) dla osób z prawidłową masą ciała oraz 10 g (1 łyżka) dla osób z nadwagą. Suszone pestki dyni są więc wartościowym, lecz niestety dość kalorycznym, źródłem witamin i minerałów. Pestki dyni w wersji suszonej znajdują szerokie zastosowanie w kuchni i doskonale komponują się z wieloma daniami, takimi jak sałatki, owsianki, zupy, mleko roślinne, musli czy zdrowe batony.
Olej rzepakowy i oliwa z oliwek już dawno przestały być jedynymi źródłami tłuszczu w naszej diecie. Olej z pestek dyni jest produktem zdrowym, lecz kalorycznym – w 100 ml oleju znajduje się 896 kcal, czyli niemal tyle samo co w innych olejach. Wytwarzany z pestek dyni olej nie nadaje się do smażenia i może być stosowany wyłącznie na zimno (np. do sałatek). Wszystko przez to, że znajdują się w nim wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które mogłyby reagować z wysoką temperaturą, tworząc szkodliwe dla zdrowia związki. Po otwarciu olej z pestek dyni przechowujemy w lodówce.
Jeśli chcesz wprowadzić pestki dyni do swojej diety, a nie przepadasz za ich smakiem lub nie lubisz eksperymentować z olejami, możesz sięgnąć po kapsułki z olejem z pestek dyni. Takie kapsułki zawierają wysokiej jakości olej nierafinowany, dlatego stanowią wygodną alternatywę dla klasycznego oleju. 1 kapsułkę przyjmujemy 1-2 razy dziennie i popijamy wodą. Spożywanie oleju z pestek dyni w postaci kapsułek to sposób na naturalną suplementację nienasyconych kwasów tłuszczowych i cynku. Jest to również najmniej kaloryczne rozwiązanie, gdyż w 2 kapsułkach znajduje się ok. 11 kcal.
Dodaj komentarz