Ile kalorii ma piwo – to nierzadko zadawane pytanie w wyszukiwarce google. Nie powinno nikogo zaskakiwać, bo piwo to najczęściej na świecie spożywany napój alkoholowy i trzeci w ogóle (!) – zaraz po wodzie i herbacie. Tak więc – ile kalorii ma piwo?
Departament Rolnictwa USA (USDA), na marginesie zatrudniający ponad 100 tys. osób (!!!), podaje, że 100 gramów piwa (czyli 100 ml) ma 43,3 kcal. Zatem standardowa półlitrowa butelka piwa będzie miała 216,5 kcal. Jedynymi nośnikami energetycznymi w piwie są alkohol etylowy i cukry.
Piwa smakowe, a więc z reguły słodsze, mają więcej kalorii, podobnie zresztą jak piwa mocniejsze. Desperados to już 56 kcal w 100 ml, a więc pół litra tego trunku ma 280 kcal, a “duży” Desperados w butelce 580 ml – ok. 325 kcal.
Pójdźmy trochę dalej i rozważmy realny meczowy pakiet: trzy duże Desperadosy i duże chipsy Lay’s o smaku zielonej cebulki i wadze 225 gramów (tzw. megapaka). W niemal dwie meczowe godziny (z przerwą) średnio duży mężczyzna po czterdziestce jest w stanie bez problemu taki pakiet przyswoić. Oczywiście niektórzy piją i jedzą więcej – ale pójdźmy po linii “nienałogowej”.
Opisywane chipsy mają 519 kcal w 100 gramach, zatem paczka to ok. 1168 kcal. Dodajmy do tego trzy duże Desperadosy, czyli 975 kcal. W sumie więc meczowy pakiet dostarczy nam 2143 kcal.
Całkowite zapotrzebowanie energetyczne na dobę dla mężczyzny w wieku 40 lat, o wzroście 180 cm, wadze 80 kg i o niskiej aktywności fizycznej (praca siedząca, bez treningów) wynosi ok. 2500 kcal na dobę. Zatem… taką przekąską można pokryć praktycznie całe, dobowe zapotrzebowanie na energię! Matematyka nie kłamie, drodzy panowie.
Wracając do piwa – są też jego pozytywne strony. Jako napój składający się głównie z wody, ziarna zbóż, drożdży i chmielu jest produktem naturalnym, szybko ulega strawieniu i jest łatwo przyswajalny przez organizm. Z łusek jęczmienia pochodzi łatwo przyswajalny krzem, który hamuje osteoporozę. Z ziarna zbóż i drożdży pochodzą witaminy z grupy B pobudzające trawienie. Co ważne – w piwie niefiltrowanym (zawierającym naturalny osad drożdżowy i zbożowy) zawartość witamin jest większa, natomiast w piwie jasnym – dostępnym powszechnie w sklepach i lokalach – zawartość ta jest jedynie śladowa. Słód jęczmienny jest również źródłem wszystkich podstawowych aminokwasów (ok. 2 g w 0,5 l).
A na co należy uważać? Na ryzyko uzależnienia się od alkoholu na pewno. Ale nie tylko. Zawarta w chmielu lupulina działa nasennie i otępiająco i może spowalniać czas reakcji. Spożywanie piwa, podobnie jak innych napojów alkoholowych, może przyczynić się do zachorowania na nowotwory gardła i przełyku. Europejski Kodeks Walki z Chorobami Nowotworowymi przyjęty przez Unię Europejską w 2003 r. zaleca limit dzienny dla mężczyzn wynoszący 2 szklanki piwa (ok. 20 g etanolu).
Dodaj komentarz