Wyjątkową okazją do folgowania ograniczeniom dietetycznym są święta, rodzinne uroczystości i przyjęcia. Bywa, że przy świątecznym stole pochłaniamy nawet 5000 kcal. W efekcie męczą nas bóle brzucha, wzdęcia, mdłości lub zgaga, a niekiedy wymioty czy biegunka.
Polacy nie gęsi i swoich “przejedzeniowych” bohaterów też mają. Przykładem może być chociażby Michał Korybut Wiśniowiecki, król Polski i wielki książę litewski w latach 1669–1673, fan obfitych uczt, na którego ślubie z księżniczką austriacką podano “300 bażantów, 5000 kuropatw, 6000 par indyków, 3000 par cieląt, 400 wołów, 4000 baranów, 5000 jagniąt, 100 jeleni, 5 łosi, 2000 zajęcy, kilkadziesiąt dzików, a także niezliczoną ilość owoców, konfitur, ciast i słodyczy“. Podobno była to największa uczta w historii RP. Król zmarł w wyniku… zatrucia żołądkowego – ale nie bezpośrednio po uczcie.
Wracając jednak do meritum i odpowiedź na pytanie “Co na przejedzenie?” – przedstawiamy 10 prostych sposobów, które każdy z was może zastosować. Jest też sposób 11 – nie wymieniony na liście: mniej jeść.
1. Gorąca herbata
Po jedzeniu napij się gorącej herbaty, która stonizuje objawy przejedzenia. 2-3 godziny po obfitym posiłku warto wypić filiżankę czerwonej herbaty, która przyspieszy przemianę materii. Czerwona herbata dodatkowo polecana jest przy posiłkach serwowanych w towarzystwie alkoholu. Na przejedzenie pomoże także herbata zielona, ale i czarna; ta pomaga strawić tłuste potrawy.
2. Napój z octu jabłkowego
To ponoć sposób Kleopatry na uniknięcie nieprzyjemnych objawów po ucztach. Łyżkę winnego octu jabłkowego zalewamy szklanką ciepłej wody i dodajemy do smaku miodu. Mikstura ułatwi trawienie i poprawi przeminę materii.
3. Mięta pieprzowa
Po jedzeniu warto napić się naparu z mięty lub ssać miętowego cukierka. Mięta pieprzowa naturalnie łagodzi gazy, niestrawność i nudności wywołane przejedzeniem. Przyspiesza też produkcję i wydzielanie enzymów trawiennych, dodatkowo odświeża oddech. Unikaj jednak mięty, jeśli cierpisz na refluks żołądkowo-przełykowy, ponieważ mięta sprzyja przepływowi kwasu żołądkowego.
4. Kuchenne przyprawy
Kuchenne przyprawy pobudzają trawienie i zapobiegają wzdęciom. Wystarczy łyżeczka majeranku, zmielonych nasion kminku lub kopru, którą popijesz szklanką przegotowanej wody.
5. Herbaty ziołowe
Znakomitym rozwiązaniem jest skorzystanie z pomocy ziół. Zaraz po jedzeniu warto wypić napar z rumianku, dzikiej róży lub werbeny. Jeśli nawet kilka godzin po posiłku czujemy się źle i mamy objawy niestrawności: zgagę, odbijanie, nudności – warto sięgnąć po napar z dziurawca. Po jedzeniu polecana jest te z herbata z cykorii, która pomaga na problemy z wątrobą, nieżyt żołądka i zaparcia. Inne stosowane na przejedzenie zioła to melisa (łagodzi nudności, lipa (wzmacnia śluzówkę żołądka, reguluje poziom kwasów trawiennych, koper włoski (działa rozkurczowo i zwalcza wzdęcia) czy imbir, który przyspiesza procesy trawienne.
6. Ruch lub odpoczynek
Po zjedzeniu dużej ilości jedzenia mamy tendencję do leniwego zalegania na kanapie, a z reguły lepiej zmotywować się i ruszyć na krótki spacer. Nawet wolny spacer sprzyja trawieniu, a spacerując i ruszając się, zapobiegamy cofaniu się treści żołądka (w wyniku działania grawitacji) i zmniejszamy ryzyko wystąpienia zgagi. Jednak przy nasilonych objawach niestrawności wskazany jest odpoczynek w pozycji leżącej z lekko podkurczonymi nogami. W przypadku uporczywych wzdęć można delikatnie masować brzuch okrężnymi ruchami.
7. Alkohol
W Polsce chętnie sięgamy po wódkę żołądkową, w innych krajach popularne są natomiast likiery ziołowe, które doskonale poprawiają trawienie. Wystarczy niewielka ilość, by szybko poczuć się lepiej. Na trawienie działa dobrze również czerwone wino oraz czysta wódka z dodatkiem pieprzu.
8. Kompot z suszu
Ten świąteczny napój świetnie działa na trawienie, łagodzi też uczucie sytości. To głównie zasługa suszonych śliwek, które są znanym remedium na zaparcia. Kompot należy pić na ciepło.
9. Sok z czarnych jagód
Rewelacyjnie na kłopoty z żołądkiem działa też sok z czarnych jagód. Można rozrobić go z wodą i popijać w trakcie świątecznego obiadu.
10. Leki z apteki
Jeśli naturalne metody zawiodą, można wypróbować środków dostępnych w aptece i zobojętniających kwas żołądkowy, kojących objawy zgagi, niestrawności. Można wypróbować tabletek z węglem, które pomagają na nieprzyjemne gazy. Nie można ich jednak nadużywać. W przypadku niestrawności wywołanej przejedzeniem dobrze jest wspomóc się roślinnymi środkami żółciopędnymi. W aptece można kupić lek z wyciągiem z ostropestu (Sylimarol) lub karczocha (Raphacholin).
U mnie pomógło spacerowanie. Do tego piłam wodę z cytryną tak przynajmnniej 2 litry dziennie. I do tego rano wieczorem koniecznie zielona herbata na oczyszczenie
U mnie pomaga orzechówka własnej produkcji. Doskonała na wszelkie dolegliwości żołądkowe 🙂